4. geen vuiltje op de grond?

13 december 2020

Ik heb het nooit begrepen, zomaar een papiertje of blikje in de graskant gooien. Zelfs als kind zaten mijn jaszakken vol "afval". Het was en is gewoon geen logische handeling voor mij. Want weg is nooit echt weg. Wanneer jij het kwijt bent, is het niet echt weg. Je hebt het enkel verplaatst. En niet naar de minst schadelijke plaats: de vuilbak. Wat er daarna mee gebeurt en of dit afval niet vermeden kan worden, is dan uiteraard weer een heel andere discussie.
Toch moest ook ik 42 jaar geworden zijn om door mijn kinderen aangezet te worden tot het opruimen van zwerfvuil. Een prachtige herfstopdracht van twee 9-jarige jongens was de aanleiding. Gepakt met een zakje om al die herfstpracht te verzamelen trokken we richting het bos. Een stukje bos net bij ons de straat uit. Net groot genoeg voor wat bomen om in te klimmen, de nodige hoeveelheid eikels te rapen en wat paddenstoelen te spotten. Jammer genoeg niet alleen paddenstoelen en eikels ... 

Groot was de teleurstelling bij mijn jongens dat we ons soms meer op een vuilnisbelt dan in een een stukje groen bevonden. Blikjes, plastiek zakjes en flesjes en vooral heel wat hondenpoepzakjes ontsierden de omgeving. Fijn dat je het kakje in een zakje doet, maar om het dan vervolgens tussen de struiken te gooien?! Waar zit de logica? 

Ik geef toe, een gevoel van fierheid kwam op toen mijn zoon riep: dit moeten we opruimen! Wie doet zoiets? En waarom gooien ze hun vuil niet thuis in de vuilbak? Wat zeggen ze ook alweer: de waarheid komt uit een kindermond? Dus ik maakte daar, op dat moment, de plechtige belofte om ons kandidaat te stellen als netheidsverantwoordelijke bij de stad Geel. En belofte maakt schuld ...
Want weg is nooit echt weg.
We zijn sinds dat moment al een aantal keren in onze outfit van Mooimakers gekropen en hebben reeds meerdere zakken gevuld. Een nobele, misschien wat naïeve taak, vermits een week later op hetzelfde traject weer iemand zijn dorst gelest had met meerdere rode blikjes met stier op. Ook flesjes (plastiek en glas), mondmaskers, sigarettenpeuken en zelfs pampers lagen op plaatsen waar ze niet thuishoren. 

En toch kan de oplossing voor zwerfvuil op het eerste zicht zo simpel zijn. Vaak denkt men aan vuilbakken plaatsen. Maar nee hoor, veel eenvoudiger: je neemt je afval gewoon mee naar huis en deponeert het daar in de juiste vuilbak.
Maar ik ga even vervelend doen: weg is natuurlijk nooit echt helemaal weg. En zo kom je onvermijdelijk bij de afvalhiërarchie: preventie - hergebruik - recycleren - verbranden - storten. Uiteraard heeft preventie de hoogste voorkeur: wat er niet is, moet ook niet weg.
Er is dus nog werk aan de winkel, ook door de producenten. Want niemand leeft graag op een afvalberg, niet nu en niet in de toekomst. Dat hebben die jongens van mij dus gelukkig al begrepen :-)
Maar ik mag afsluiten met een positieve noot! Ik ben, in meer dan 1 opzicht, blij om mezelf inwoner van Geel te noemen. Een stad met heel wat initiatieven waaronder de intense strijd tegen sluikstorten en zwerfafval. Dit jaar is er een serieuze daling van het sluikstorten vastgesteld.
Dit is de verdienste van vrijwilligers en stadsmedewerkers. En als stad blijven inzetten op sensibilisering, organiseren van opruimacties en controle. Dit kunnen we dus alleen maar blijven ondersteunen! 

https://www.geel.be/nieuws/detail/1334/opvallend-minder-sluikstorten-dit-jaar

En ik zou niet zijn wie ik ben, moest ik zowel in mijn persoonlijke als professionele leven niet geloven dat creativiteit tot verandering leidt. Alles wat nu is, is ontstaan uit een idee, we zijn dus ook in de mogelijkheid om door creativiteit te veranderen met het oog op verbeteren. Ik kon het dan ook niet laten om na mijn tocht te spelen met de merken die ik tegenkwam. Jupiler, RedBull en Coca-Cola, hulp nodig om jullie klanten extra te sensibiliseren? Ik hoor het graag!

lees meer

JA HOOR, ER IS EEN LIJST!

Een noodzaak om alle gedachten en ideetjes te ordenen en een actieplan op te maken. Zoveel opportuniteiten!

7. I HAVE A GREEN DREAM

Dromen van bomen. Maar van veel meer dan dat. Van verbondenheid, met elkaar en de natuur. En dat midden in de stad Geel.

10 inspiring photographers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed…

© 2020